PORTRET MARY PHAGAN: INTERVIEW MET GEESKE BOERSMA

juli 22, 2018

PORTRET MARY PHAGAN: INTERVIEW MET GEESKE BOERSMA

Nynke Hutter

 

Afgelopen 26 april was het 105 jaar geleden dat Mary Phagan werd vermoord. Geeske Boersma is degene die de rol vertolkt en we hebben haar wat vragen gesteld.

 

Jij mag de rol van Mary vertolken. Wat vind je hiervan/wat betekent deze rol voor jou?

Ik ben ontzettend blij met deze rol. Hoewel de start van het verhaal in Parade ligt bij de dood van Mary, is zij voor mij een lichtpunt in deze musical. Het stuk is best zwaar, maar het liedje dat Mary met Frankie zingt en haar aanwezigheid/nagedachtenis tijdens de rest van het verhaal verlichten de voorstelling een beetje.

 

Hoe bereid je je voor op  het spelen van deze rol?

Om mij voor te bereiden op deze rol heb ik een documentaire gekeken over het verhaal van Leo Frank en heb ik het internet afgespeurd op zoek naar informatie over Mary. Dit is soms raar en maakt de rol ook zwaarmoedig, omdat ik natuurlijk weet welk tragisch einde haar leven kenmerkt, waar zij hier zelf geen weet van had. Verder was Mary flink jonger dan ik zelf ben; mijn leeftijd is precies het dubbele. Voor het spelen van deze rol moet ik dus wel het kind in mij naar boven roepen, wat erg leuk is om te doen.

 

Wat zijn de gelijkenissen tussen jou en Mary?

Zoals ik Mary zie, proberen wij allebei het goede in de mensen om ons heen te zien en staan wij positief in het leven. Ik denk dat ze, afgezien van het feit dat zij hard moest werken en opgroeide in een tijd waarin het als kind en vrouw beslist niet altijd even makkelijk was, toch genoot van het leven en van de leuke dingen die zij ook meemaakte. Dit is iets dat ik in mijn eigen leven herken; het is niet altijd even makkelijk, maar er blijft gelukkig genoeg moois over om van te genieten. Tot slot wordt in de musical gezongen over de mooie lach van Mary. Laat ik nu net in het jaarboek op de middelbare school uitgeroepen zijn tot meisje met de mooiste lach 😉

 

Waar stond zij symbool voor in die tijd?

Mary was jong in een tijd waarin kinderen hard moesten werken en er was weinig ruimte om kind te zijn zoals dat in onze samenleving wel kan. Verder leefde zij in een verscheurde wereld waarin minderheden onderdrukt werden en kinderen van jongs af aan leerden wat, maar vooral wié, goed of kwaad is. Ik wil graag geloven dat er in elk kind een dusdanige onbevangenheid zit die deze zwart-wit beelden kan verzwakken en hoop dat dit voor Mary soms ook het geval is geweest. Dat zij met een open blik naar de wereld om haar heen kon kijken en wellicht kon dromen van een plek met meer vrijheid. Toch stond haar dood symbool voor een stroomversnelling waarin mensen juist nog meer uit elkaar werden gedreven en verschillende groepen op basis van ras en geloof tegenover elkaar kwamen te staan. De emoties die een dergelijke tragedie oproept, tragedies die vandaag de dag nog steeds voorkomen, brengen mensen tot zoveel in staat dat alleen haat en afkeer tegen de “andere” medemens een optie lijkt te zijn. Zo is Parade voor mij een musical met een verhaal waar wij in het heden nog steeds van kunnen leren.

 

 

Reacties staat uit voor PORTRET MARY PHAGAN: INTERVIEW MET GEESKE BOERSMA

Tags ;

Comments are closed.